de Westfries

Van Tessel tot Westfriesland – Cultureel & Historisch

Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Weidevogels
Goed-om-te-weten Koggenland Nieuws

Weidevogels hebben het wisselend goed

Het voorjaar is zo langzamerhand weer begonnen. We worden weer vaker verwend door het uitgebreide getjilp in de weilanden van Koggenland.

De populatie weidevogels in Noord-Holland is stabiel, maar de grutto en de kievit hebben het moeilijk. Dat bijkt uit de biodiversiteitsmonitor. Deze monitor laat zien hoe het met de biodiversiteit in de provincie is. 86 soorten doen het goed, 62 blijven stabiel en 71 gaan achteruit.

Gedeputeerde Natuur, Adnan Tekin: ”Noord-Holland is de provincie met de meeste weidevogels. De cijfers laten zien dat in de afgelopen 11 jaar de populatie weidevogels gelijk is gebleven (met af en toe een piek). Helaas blijven de grutto en de kievit het heel moeilijk hebben en gaan ze langzaam achteruit. Deze Noord-Hollandse iconen moeten in ons landschap blijven en we doen er alles aan om deze soorten te helpen zodat ze weer stabiel in aantal blijven.”

Ontwikkeling Natuurnetwerk Nederland belangrijk onderdeel provincie

Het ontwikkelen van het Natuurnetwerk Nederland is een belangrijk onderdeel van het provinciaal natuurbeleid. Doel is om zoveel mogelijk natuurgebieden met elkaar te verbinden. Zo kunnen dieren zich veilig van het ene naar het andere gebied verplaatsen, krijgen (zeldzame) dieren een groter aaneengesloten leefgebied, kunnen ze beter voedsel en soortgenoten vinden en stijgen hun overlevingskansen. Ook planten kunnen zich verspreiden.

Dankzij beschermingsmaatregelen voor bedreigde plant- en diersoorten en natuurverbindingen zoals natuurbruggen Zeepoort, Zandpoort en Duinpoort krijgen planten en dieren, zoals ree, wezel, hazelworm, zandhagedis, rugstreeppad, duinroos en allerlei vlindersoorten een groter aaneengesloten leefgebied in de duinen en meer mogelijkheden om zich voort te planten en te verspreiden.

Dit rapport is de tweede in een reeks waarin de provincie laat zien hoe het met de biodiversiteit in Noord-Holland gaat. De monitoring wordt uitgevoerd door veel vrijwilligers en professionals wiens gegevens de basis zijn voor de gepresenteerde trends. De conclusies van de monitoring gebruikt de provincie Noord-Holland voor de aanscherping van haar beleid, en bij de ontwikkeling van nieuw beleid.

2 reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *