Ons Frisia

Van Tessel en Westfriesland tot Noord-Friesland – Cultureel & Historisch

Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Columns Nieuws

Column Alf Knutzen – Palmolie : slecht in veel opzichten

Zeer grote bosbranden op Sumatra, aangestoken. Veelal door op winst beluste grote ondernemingen. Veel tropisch regenwoud is “beschermd”, maar de branden gaan maar door. Veelal illegaal dus. Oliepalmplantages moeten er komen: en snel ook, dus platbranden die natuur!

Palmolie is een van de goedkoopste spijsoliën en wordt op zeer grote schaal in veel producten toegepast. Je treft het aan in koek, gebak, kant-en-klaargerechten, pizza’s, margarines, pindakaas en nog veel meer. Zelfs in biologische producten kan men het aantreffen.

Palmolie gedeeltelijk onverzadigd

Palmolie is maar voor een deel onverzadigd. 40% van de vetzuren in palmolie zijn van het verzadigde type. Die worden door velen gezien als een van de oorzaken van hart- en vaatziekten. Of verzadigde vetten daar echt mede de oorzaak van zijn wordt steeds vaker in twijfel getrokken. Er zijn aanwijzingen dat het overmatig gebruik van meervoudig onverzadigde vetzuren lang niet zo gezond is als wordt gepropageerd.

Als deze onverzadigde vetzuren (veelal linolzuur) gehard worden, dan ontstaan er z.g. transvetzuren. Dit zijn onnatuurlijke vormen van onverzadigde vetzuren die ronduit schadelijk zijn voor de gezondheid. De overheid probeert het percentage transvetzuren terug te dringen omdat ze wellicht schadelijker zijn dan de verzadigde – meest dierlijke – vetzuren.

Haren van plantaardige olie is een proces dat ook hydrogeniseren wordt genoemd. Het is een chemische bewerking van olie om tot de meer vaste vorm van vet te komen. De blokken “zuiver plantaardig frituurvet” lijken zo mooi natuurlijk en gezond, maar dat zuiver plantaardige is uiteindelijk kunstmatig geharde plantaardige olie, die vol zit met schadelijke transvetzuren.

Palmolie wordt ook vaak in de geharde vorm toegepast. Je kunt dus vraagtekens zetten bij dit gegeven. Het is inmiddels een hele toer geworden om producten te vinden waarin geen palmolie is gebruikt. Vooral in koek en gebak komt palmolie veel voor.

Er zijn diverse redenen om het gebruik van palmolie/palmvet te beperken of nog liever te vermijden:

  1. Het slopen van tropische regenwouden die zo belangrijk zijn voor het leven op aarde. Ze zijn de
  2. longen van de aarde en nemen heel veel CO2 op uit de lucht.
  3. Als de kleine boertjes in Azië er profijt van zouden hebben, zou je daarvoor nog wel enig begrip kunnen opbrengen. Maar het zijn meestal de grote bedrijven/multinationals die op grote schaal palmolie produceren en verhandelen.
  4. Het milieu in een gebied als Sumatra wordt onherstelbaar verwoest ter meerdere eer en glorie van
    de aandeelhouders van deze bedrijven/multinationals.
  5. De luchtkwaliteit is schrikbarend slecht op Sumatra, maar – zoals ook in het nieuws was – in de om-
    ringende landen, zoals Maleisië en Thailand.
  6. Veel mensen hebben last van de rook en ondervinden daar ernstige longproblemen. Benauwdheid
    en allergie komen zeer veel voor. Dit leidt zelfs tot ziekenhuisopnames. Vooral mensen die toch al
    problemen hadden met de luchtwegen zijn zwaar de klos. Over de schadelijke gevolgen op lange
    termijn moeten we denken aan o.a. longemfyseem, astma en kanker.

Productetiketten goed lezen

Al met al voldoende redenen om etiketten van producten waarin vetten zijn gebruikt nader te beschouwen. Als er palmolie of geharde palmolie in het product zit, dan liever niet kopen.

100 procent roomboter gebruiken

Het idee dat verzadigde vetten per definitie slecht zouden zijn begint steeds meer te wankelen. Als je dus toch een koekje wilt, kies er dan een die is gebakken met roomboter. Nee, niet met roomboter, maar 100% roomboter. De warenwet is nogal onbegrijpelijk: met roomboter wil zeggen dat er wat roomboter is gebruikt.

Pas op met wildproducten

De rest van de gebruikte vetten kunnen van heel andere oorsprong zijn. Dat zie je ook met b.v. aspergesoep in een pakje of in blik: er zit vaak maar een frummeltje asperge in en dientengevolge mag het aspergesoep heten. En zoals in deze periode waarin producten van wild worden aangeboden. Bij Albert Heijn ligt nu fazantenpaté met varkenslever. Zoiets zie je ook bij kalfsleverworst of paardenworst. Zit gewoon – vaak voor het grootste deel – varkensvlees in. Dus lezen dat etiket.

Alf Knutzen, orthomoleculair voedingsdeskundige.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *