Ons Frisia

Van Tessel en Westfriesland tot Noord-Friesland – Cultureel & Historisch

Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Nieuws Zakelijk

MBO-vacatures stijgen in Noord-Holland

Het aantal vacatures voor mbo’ers is het laatste half jaar verder toegenomen. Ook lopen mbo-studenten vaker stage. Dit blijkt uit de Basiscijfers Jeugd die SBB en UWV vandaag hebben uitgebracht.

Het aantal WW-uitkeringen aan jongeren tot 27 jaar kwam eind september uit op bijna 26.000, nagenoeg evenveel als een jaar geleden. De laatste paar maanden neemt het aantal WW-uitkeringen na een periode van daling licht toe.

Mbo-vacatures stijgen met 6%

Uit cijfers van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) blijkt het aantal vacatures voor mbo’ers in de periode maart 2015 tot en met augustus 2015 6% groter te zijn dan in dezelfde periode een jaar geleden. Daarmee zet de ingezette groei door. In onder meer de richtingen hout en meubel, mode, interieur en assisterende gezondheidszorg zoals doktersassistent groeide het aantal vacatures sterk. De regio’s Midden- Limburg, Achterhoek, Noordoost Brabant en Zuidoost Brabant kenden de grootste toename van het aantal voor mbo’ers geschikte vacatures.

Aantal stageovereenkomsten groeit

SBB meldt dat het aantal stageovereenkomsten het afgelopen half jaar gestegen is naar 136.000, een groei met 18% ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. De toename is vooral zichtbaar in de sectoren mobiliteit, transport, logistiek, maritiem, ict en creatieve industrie. Het aantal overeenkomsten voor de praktijkgerichte leerweg bleef de afgelopen zes maanden stabiel ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Daarnaast hebben zich afgelopen september minder studenten voor een bbl-opleiding aangemeld.

Aantal WW-uitkeringen stabiel gebleven

UWV ziet sinds begin 2014 een dalende trend in het aantal lopende WW-uitkeringen aan jongeren,. Sinds het einde van deze zomer neemt het aantal WW-uitkeringen weer licht toe, een gebruikelijk patroon in de WW in deze tijd van het jaar. Eind september lag het aantal uitkeringen met 26.000 ongeveer op het niveau van een jaar geleden. De WW-ontwikkeling verschilt per arbeidsmarktregio: in Gooi en Vechtstreek was de afname de afgelopen periode het grootst (-17%), in Drenthe was er juist sprake van een toename met 19% van het aantal WW-uitkeringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *