Ons Frisia

Van Tessel en Westfriesland tot Noord-Friesland – Cultureel & Historisch

Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Nieuws Regionaal

ModderDag nu ook in Obdam

Obdam – De laatste woensdag van juni is sinds 4 jaar uitgeroepen tot de Internationale ModderDag. Ook in Obdam werd hieraan meegedaan.

‘ModderDag’ wijkt maar 1 lettertje af van de jaarlijkse ‘MoederDag’ en is voor de ontwikkeling van het kind bijna even belangrijk dan hun moeder dat is.

Kinderopvang Mama Loe in Obdam stond op de website van de landelijke organisatie vermeld als deelnemer.

Koggenland.nieuws.nl is daar gaan kijken en sprak met de leidinggevende Monique Otsen.

4e jaar Internationale Modderdag

ModderdagBij Mama Loe in Obdam doen ze nu voor het derde jaar mee. De reden van deze dag is dat kinderen helemaal niet meer door de ouders weten wat het is om vies en nat te worden.

Kinderen mogen vies en nat worden

Ook komen ze dankzij deze dag beter in aanraking met wat de natuur hun te bieden heeft.

Ondertussen laten de kleuterleidsters zich hier lekker door de kinderen insmeren met modder. Ook mogen de kinderen zichzelf insmeren.

Vies worden mag op ModderDag!

“Waar en wanneer is er nog ruimte om te spelen in de natuur? Te ervaren hoe je een steen kunt keilen over het water? Hoe het is om slootje te springen of in een boom te klimmen?” zegt Monique. Ze vervolgt:”In onze huidige samenleving gebeurt het ontdekken van de wereld steeds vaker virtueel: via  televisie, games, tablets en smartphones. Ouders willen hun kinderen vaak (te) netjes hebben. “En dat, terwijl het wetenschappelijk is aangetoond dat buiten spelen in de natuur de ontwikkeling van kinderen enorm stimuleert. Met ModderDag zetten we het spelen in de natuur op de agenda. Omdat het leerzaam en leuk is!”

Wat is ModderDag?

_D4S9924
Kleuterleidsters van Mama Loe in Obdam helpen de kinderen met vies worden…

Tijdens ModderDag ontdekken kinderen wat modder is, hoe je er mee kunt spelen en wat de verbinding met de aarde voor hen betekent. Honderdduizenden kinderen in binnen- en buitenland zijn tegelijkertijd actief bezig met natuur.

Deze dag organiseren scholen, gastouders, kinderdagverblijven, BSO’s en bezoekerscentra zelf: iedereen die het spelen van kinderen in de natuur belangrijk vindt kan zich hierbij aansluiten.

De landelijke organisatie geeft de belangstellende organisaties allerlei informatie en tips voor het organiseren van de verschillende leeftijdsgroepen. Er is een speciale ModderWijzer en ModderEducatieWijzer ontwikkeld voor het basisonderwijs. Ook is er een praktisch draaiboek dat deelnemers kunnen gebruiken ter voorbereiding op ModderDag.

Aangemelde locaties ontvangen een link naar het ondersteunende materiaal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *