ls het warm, dan drinken we vaak meer. Je verliest tenslotte ook meer vocht door transpiratie. Vroeger (en in veel landen nog steeds) werd er dan voornamelijk water gedronken tegen de dorst. Ook thee wordt in veel landen, zoals in China, gedronken.
In landen waar het water van slechte kwaliteit was werd er veelal bier gedronken. Water was vaak een belangrijke bron van ziektes en bier kende dat probleem – vanwege het brouwproces – niet. Dus wilde je in de Middeleeuwen gezond blijven, dan dronk je bier (of wijn).
Wanneer ben je verzadigd?
Met de “ontdekking” van cola is een heel nieuw soort drank op de markt gekomen, de frisdrank. En daarmee een heel scala een gesuikerde, veelal koolzuurhoudende, watertjes met de nodige kleur-, geur en smaakstoffen. Vooral in de Verenigde Staten is er een gigantische markt voor dit soort drankjes ontstaan/ontwikkeld, waarbij twee heel grote firma’s de boventoon voeren en al jaren een gevecht met elkaar voeren op leven de dood: Coca Cola en Pepsi.
Mede door hun inspanningen is een groot deel van de Amerikaanse bevolking moddervet geworden. De suikers in frisfranken leveren een hele berg calorieën (tussen de 40 en 45 kcal per 100 ml), maar van enige verzadiging is geen sprake.
Verzadiging die wel optreedt na het eten van vetten en/of eiwitten. De snelle koolhydraten, waartoe deze suikers behoren, worden in het lichaam uiteindelijk omgezet in vet. Bovendien belasten ze de suikerstofwisseling zodanig, dat er een grote stijging heeft plaatsgevonden van diabetes type 2.
Frisdrank alternatieven
Kortom: alle redenen om te stoppen met het gebruik van frisdrank Iets wat de industrie niet zo fijn vindt. Dus die kwam – heel slim – met de suikervrije varianten, de light frisjes, volgepropt met kunst-matige zoetstoffen.
Je kunt je afvragen of die nu zo gezond zijn. Buiten dat om blijf je toch hangen in de behoefte naar zoet en dus is het nog steeds moeilijk om “af te kicken” van de zoetverslaving. Sommigen dachten gezond te doen en over te gaan op vruchtensappen. Helaas, ondanks het feit dat deze nuttige stoffen als vitamines en mineralen bevatten, zitten hierin ook veel (natuurlijke) suikers – al snel 40 tot 55 kcal per 100 ml. Dus terughoudendheid is ook hier wenselijk.
Bier (ook alcoholvrij) is niet de oplossing, want ook daarin zitten de nodige snelle koolhydraten. De industrie heeft een heel slimme truc bedacht: Radler! Ziet eruit als bier, dus de associatie met frisdrank is er niet of nauwelijks, maar let op: in Radler zit een behoorlijke hoeveelheid suiker! Eigenlijk is het niets meer of minder dan een mix van bier en fris! In 100 ml Radler 0,0% zit toch nog 35 kcal. Lekker zoet, met het wat pittige van bier: kassa voor de bier(fris?)brouwerijen!
Coca Cola, die met man en macht haar omzet wil behouden, heeft recentelijk een nieuwe versie van cola op de markt gebracht: cola met stevia (Coca Cola Life). Stevia is al oeroud en staat bekend onder de naam honingkruid. Het is een heel goed en caloriearm alternatief voor suiker en ook voor de synthetische zoetstoffen. Dus je bent een slimme consument, wil geen suiker en ook geen kunstmatige zoetstof, maar wel frisdrank. Coca Cola Life met stevia dus.
Lees wel eerst even de kleine lettertjes: er zit nog altijd een aanzienlijke hoeveelheid suiker. Slechts 33% van de suiker is vervangen door stevia! Zo wordt je als consument mooi op het verkeerde been gezet.
Wat is acceptabel?
Maar wat is dan wel acceptabel? Wat staat niet stijf van de suiker en de calorieën?
- IJsthee, maar dan zelf gemaakt, al dan niet gezoet met een paar druppels stevia (neem de echte van b.v. het merk SteviJa) en wat citroensap.
- Holy Soda is een geweldig alternatief, maar lijkt ondanks de reclame met Arie Boomsma niet echt van de grond te komen. Het is koolzuurhoudend mineraalwater met een beetje vruchtensap en stevia. 100% natuurlijk en het bevat gemiddeld 66% minder calorieën dan gewone frisdrank of vruchtensap.
- In Duitsland kent men apfelschorle. Dat is heel simpel ca. 50-60% appelsap met ca. 50-40% koolzuurhoudend bronwater. Lekker verfrissend, goedkoop en minder calorierijk dan frisdrank. Let bij het kopen van een kant-en- klaarproduct erop dat er geen extra suiker aan toegevoegd is. Zelf maken is aan te bevelen. Gewoon een simpele ongezoete appelsap en een bubbelwatertje mengen en klaar is Kees.
- Vruchtensap kan in veel gevallen ook worden verdund met water. Campina heeft dat ook ontdekt en verkoopt nu Appelsientje Halfzoet in pakken. Halfzoet is niet de helft (50%) minder zoet, maar slechts 34%! Marketing die de consument op het verkeerde been zet en bovendien de kassa van Campina flink laat rinkelen. Koop gewoon een knappe sinaasappelsap en mik er zelf een plens water bij. Een stuk goedkoper en veel minder milieubelastend. Er zijn vast nog meer mogelijkheden, maar bovenstaande mogelijkheden zijn praktisch en smakelijk. En m.n. de eigengemaakte ijsthee en apfelschorle zijn behoorlijk kosten besparend.
Conclusie?
Water uit de kraan is natuurlijk het goedkoopst. In Noord-Holland komt er uitstekend water uit de kraan. Als je geen prik wilt, koop dan geen duur flessenwater. Noord-Hollands kraanwater behoort tot het beste en schoonste ter wereld.
Dus wees je bewust van de grote hoeveelheden suiker in frisdranken. Minder suiker levert op termijn minder dikke kinderen/mensen op en minder diabetes.
Mooie verpakkingen die van alles claimen en beloven?
Lees eerst een kritisch de ingrediëntendeclaratie en beslis daarna of je het product wil kopen en drinken.
Een fijne en zonnig zomer gewenst!
Alf Knutzen, orthomoleculair voedingsdeskundige