Ons Frisia

Van Tessel en Westfriesland tot Noord-Friesland – Cultureel & Historisch

Zuiderzeemuseum Enkhuizen

boeterente
Nieuws Woningen

Huizenbezitters betaalden te veel boeterente

De financiële toezichthouder AFM presenteert vandaag nieuwe richtlijnen hoe hypotheekverstrekkers de boeterente eerlijker moeten berekenen. Dat lijkt nodig ook, want er zijn heel wat mensen die hun hypotheek oversluiten omdat zij gebruik willen maken van de lagere rente. Vorig jaar ging het om zo’n 50.000 hypotheken en over de afgelopen vijf jaar om zo’n 150.000.

Wie een hypotheek eerder aflost, moet aan de hypotheekverstrekker een boeterente betalen voor rente-inkomsten die de geldlener misloopt. Huizenbezitters sluiten immers alleen over als ze een lagere rente gaan betalen.

Het in rekening brengen van boeterente is wettelijk toegestaan, omdat jij het contract verbreekt. Maar een bank of verzekeraar mag niet méér geld vragen dan het financieel nadeel dat ze lijden. Dat staat in de Europese hypotheekrichtlijn (de Mortgage Credit Directive) die op 14 juli 2016 is ingegaan.

Boeterente berekenen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) legde twaalf fictieve hypotheken voor aan tien grote hypotheekverstrekkers om te onderzoeken hoe zij de boeterente berekenen. Deze tien aanbieders (zowel banken als verzekeraars) zijn goed voor 95 procent van de hypotheekmarkt.

Wat blijkt: ze gebruiken in de meeste gevallen een rekenmethode in het voordeel van zichzelf. Ook waren de rekensommen niet altijd eerlijk en transparant. Je kon ze in veel gevallen niet narekenen. Consumenten betaalden hierdoor te veel boeterente.

Ongunstig voor de consument

Dit komt bijvoorbeeld omdat er geen rekening gehouden is met of een deel van de hypotheek inmiddels is afgelost. Ook wordt niet gekeken naar het boetevrije deel. Dit is het bedrag (vaak 10 procent en soms 20 procent) dat je jaarlijks boetevrij mag aflossen op je hypotheek. Verder werd er soms gerekend met een ongunstige rekenrente voor de consument.

Dit moet afgelopen zijn, vindt de AFM. Daarom komen ze met vier nieuwe regels hoe banken en verzekeraars de boeterente moeten berekenen, zodat er nog maar één manier is toegestaan. De toezichthouder weigert jammer genoeg bedragen en bedrijven te noemen.

3000 euro te veel betaald

De online-hypotheekadviseur Ikbenfrits.nl doet dat wel. ''Oversluiters betalen jaarlijks zo’n 200 miljoen euro te veel boeterente'', zegt Michiel Lensink van Ikbenfrits.nl. ''Wij baseren dit op 26.500 dossiers. We hebben de huidige rekenmethode van de banken vergeleken met de nieuwe regels van de AFM. Daaruit blijkt dat de berekening van de banken 13 procent hoger uitkomt dan de AFM voorschrijft. Consumenten betaalden gemiddeld zo’n 3000 euro te veel oversluitboete.''

Bron : RTLZ.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *