Ons Frisia

Van Tessel en Westfriesland tot Noord-Friesland – Cultureel & Historisch

Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Gemeente Nieuws

Koggenland eerste glasvezelgemeente in Westfriesland

Het is zo ver: snel internet voor álle inwoners en bedrijven van Koggenland! Glasvezel maakt dit mogelijk. De gemeente Koggenland is straks de allereerste gemeente in Westfriesland met snel internet in de gehele gemeente, tot aan de laatste boerderij van een doodlopend landweggetje.

Wat is glasvezel?

Aanleg glasvezelGlasvezel is een internetverbinding die gebruik maakt van dunne glasvezelkabels. Informatie wordt met de snelheid van het licht door de kabels verstuurd, waardoor je razendsnel en betrouwbaar kunt internetten. Duizenden inwoners in de buitengebieden van Koggenland zijn hiermee geholpen. Op dinsdag 3 oktober ondertekende het college van B&W van de gemeente Koggenland het contract met E-Fiber, een ervaren partij die glasvezelnetwerken door heel Nederland aanlegt.

Het gaat eindelijk gebeuren

Snel internet beschikbaar voor alle inwoners en bedrijven in Koggenland. De VVD wethouder Caroline van de Pol ondertekende dinsdag het contract dat toegang biedt tot glasvezel. Met name de bewoners van het ‘buitengebied’, dus daar waar nauwelijks internet beschikbaar is, zullen dit nieuws met gejuich ontvangen. Maar snel internet biedt kansen voor alle inwoners.

Van vitaal belang platteland Koggenland

Een vitaal platteland kan niet zonder goede digitale ontsluiting. Het is nodig voor agrariërs, studenten en scholieren en menen met een bedrijf(je) aan huis. Maar in de nabije toekomst zal een internetverbinding ook kansen bieden voor de zorg aan huis.
De aansluitkosten bedragen 0 (nul) Euro ! De abonnementskosten zijn marktconform.

Van de Pol: ‘De laatste 10 jaar zijn er veel ontwikkelingen geweest en wat de komende 10 jaren ons gaan brengen, daar kunnen we ons nog geen voorstelling van maken. Koggenland wil ’toekomstproof’ zijn, glasvezel als middel tot snel internet, gaat daar oa voor zorgen.’

De VVD fractie ziet dat de inspanningen nu worden beloond. Fractievoorzitter Jeroen Schilder: ‘Snel internet stond als een van de speerpunten in ons programma. Dit is geweldig nieuws voor onze inwoners.’ Koggenland is hiermee de eerst in Westfriesland die dit voor elkaar krijgt!

Vanaf januari 2018 kunt u zich aanmelden voor glasvezel. Zo snel er voldoende deelname is, volgens planning zomer 2018, gaat er daadwerkelijke begonnen worden met de aanleg.

De schop in de grond

Aanleg glasvezel
Het contract met E-Fiber is dinsdag jl. door het College getekend.

Wethouder van de Pol is razend enthousiast over het project: “Eindelijk kunnen we van start! Hopelijk gaat in 2018 de eerste schop in de grond. Glasvezel is echt een uitkomst voor onze inwoners die iets verder uit een dorpskern wonen, de zogeheten buitengebieden. Maar álle inwoners kunnen hier hun voordeel uit halen. Glasvezel betekent snel en stabiel internet, altijd bereik. De gebruiker kan tegelijk online films kijken, muziek luisteren en gamen.”

Kansen voor bedrijven en ouderen

“Glasvezel wordt ook noodzakelijk voor agrariërs, bedrijven en ouderen in buitengebieden”, vervolgt van de Pol. “Boeren moeten bijvoorbeeld melkgegevens online uploaden. Bij sommige bedrijven aan huis werkt een pinapparaat niet als iemand in huis aan het internetten is. En ook in de zorgsector wordt een goede internetverbinding in de toekomst onmisbaar. Er zijn zoveel inwoners van Koggenland geholpen met glasvezelverbinding. En dan heb ik het niet alleen over onze inwoners die in de buitengebieden wonen. Glasvezel is de toekomst, voor alle inwoners. De komende jaren worden steeds meer zaken alleen online geregeld. Een stabiele en snelle verbinding is dan wel zo fijn.” Niet alleen het college staat te popelen om aan de slag te gaan. Afgelopen week liet voetbalvereniging RKEDO bijvoorbeeld al weten niet te kunnen wachten op glasvezel, omdat hinder wordt ondervonden in het uploaden van gegevens voor de KNVB.

De aanpak

Als allereerste is het belangrijk om in kaart te brengen hoeveel inwoners interesse hebben in glasvezel. E-Fiber gaat hier vanaf januari 2018 mee aan de slag.

Inwoners kunnen overstappen naar snel internet. Televisie en telefonie zitten inbegrepen in het pakket. Er zijn geen aansluitkosten. Als blijkt dat er voldoende animo is, dan wordt gestart met de aanleg van deze speciale kabels. E-Fiber voert het project uit en draagt het (financieel) risico.

Aanleg glasvezel

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *