Ons Frisia

Van Tessel en Westfriesland tot Noord-Friesland – Cultureel & Historisch

Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Column Alf Knutzen

Column Alf Knutzen : Verkort glyfosaat (Roundup) zwangerschapsduur?

In de Amerikaanse staat Indiana is onderzoek gedaan naar de glyfosaat-belasting bij zwangere vrouwen. Wat blijkt? Urine van 66 van 71 zwangere vrouwen bevatten meetbare niveaus van glyfosaat. Tevens ontdekte men een verband tussen glyfosaat en zwangerschapsduur: een hoger niveau bleek geassocieerd met een kortere zwangerschapsduur. Een verband tussen de hoofdomtrek of het geboortegewicht was er evenwel niet.

Glyfosaat, de actieve stof in Roundup, is het meest gebruikte onkruidverdelger (herbicide) ter wereld. Toxicologisch onderzoek is pas de laatste jaren echt op gang gekomen. Glyfosaat blijkt foetale afwijkingen bij kippen en zoogdieren te veroorzaken, maar in die experimenten worden te vaak met extreem hoge dosissen gedaan. Maar er zijn ook studies bij ratten en konijnen die geboorteafwijkingen aantoonden bij een lagere dosis.

Andere bevolkingsstudies hebben een verband gevonden tussen glyfosaat en ntwikkelingsproblemen (neurale-buisdefect, ADHD enz.) maar het is nog te onduidelijk om van een direct verband te spreken. Blootstelling aan glyfosaat wordt meestal geschat op basis van het totale gebruik van bestrijdingsmiddelen (dus niet alleen glyfosaat) in een bepaalde streek of op basis van schatting van glyfosaat in drinkwater en voedsel in een bepaald gebied.

(Roundup) zwangerschapsduurHet sterke aan deze studie is dat glyfosaat rechtstreeks in de urine bepaald werd. Welke de voornaamste bronnen van glyfosaat waren, was voor de onderzoekers onduidelijk. Men vond geen glyfosaat in het drinkwater van de deelnemers en vrouwen die het vaakst biologisch aten, waren vreemd genoeg niet minder blootgesteld aan glyfosaat. Het zou kunnen dat de lucht een belangrijke bron van glyfosaat. Nader onderzoek zal dat moeten uitwijzen.

Glyfosaat is al geruime tijd in opspraak. Al in de jaren 90 kreeg de producent Monsanto al signalen dat het kankerverwekkend zou zijn. In een recente rechtspraak is dat feitelijk bevestigd. De 46-jarige Dewayne Johnson was jarenlang tuinman van een school en kwam veelvuldig onbeschermd met Roundup in aanraking. Hij ontwikkelde lymfklierkanker, naar eigen zeggen t.g.v. glyfosaat (Roundup). Een jury in Californië stelde hem daarin in het gelijk. Hij krijgt een schadevergoeding van in totaal 289 miljoen dollar toegewezen. Monsanto gaat (uiteraard) in beroep tegen de uitspraak van de rechter. Het bedrijf ontkent keihard dat glyfosaat kanker veroorzaakt en zegt dat “honderden studies uitwijzen dat glyfosaat veilig is om te gebruiken”. De waarde en het waarheidsgehalte van deze studies moet wellicht in twijfel worden getrokken. De giftige handel en wandel van Monanto is al vele malen onderwerp van discussie geweest. Er is zelfs een boek over verschenen:


De wereld volgens Monsanto – van dioxine tot gen-techgewassen, een multinational die het goed met u voorheeft”. Auteur: Marie-Monique Robin.
Monsanto is destijds ook betrokken geweest bij de productie van Agent Orange, dat gebruikt werd als ontbladeringsmiddel in de Vietnamoorlog. En Monsanto (nu overigens onderdeel van Bayer) is heel actief op het gebied van genetisch gemodificeerde (ja, zo heet dat netjes…) gewassen. Gen-tech dus. Al met al niet zo’n fris bedrijf naar het zich laat aanzien.
Dus liever geen Roundup gebruiken om je paadje onkruidvrij te krijgen. En restanten altijd inleveren als chemisch afval!

Alf Knutzen, orthomoleculair voedingsdeskundige

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *