Ons Frisia

Van Tessel en Westfriesland tot Noord-Friesland – Cultureel & Historisch

Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Goed-om-te-weten Nieuws

Acht alternatieven voor Facebook

Facebook ligt onder vuur, omdat gegevens van gebruikers illegaal zijn gebruikt. De Consumentenbond onderzocht acht alternatieven voor Facebook die wel rekening houden met je privacy. Je blijkt wel wat technische kennis nodig te hebben. Als nieuwsmedium willen wij u deze keuzemogelijkheden niet onthouden. Hieronder volgt de opsomming, zoals de Consumentenbond die geconcludeerd heeft. Volgen wij wederom alsnog massaal het advies van Arjen Lubach op?

Diaspora

Goed alternatief?

Diaspora is een prima alternatief, met goede privacyregels. Aanmelden bij het sociale netwerk is redelijk complex omdat je eerst een server moet kiezen die je vertrouwt. Je zult er bovendien nog niet veel Nederlandse gebruikers aantreffen.

Wat kun je ermee?

Het sociale netwerk lijkt op Facebook. Je kunt openbare berichten plaatsen, mensen volgen en privéberichten sturen. Informatie die je plaatst, kun je ook downloaden of verwijderen. Je account verwijderen is makkelijk, maar je openbare berichten blijven wel bestaan. Daar staat dan alleen nog een nummer bij en niet meer jouw naam.

Advertentievrij en decentraal

Diaspora is een advertentievrij sociaal netwerk uit 2011 op basis van opensourcesoftware. De software wordt onderhouden door een stichting, de Diaspora Foundation. Het is een decentraal platform, dus er zit geen bedrijf achter en er is geen eigenaar. 

Aanmelden

Voordat je je aanmeldt, kies je eerst een server uit een lijst (of begin er zelf eentje als je wat serverruimte hebt). Het is belangrijk dat je een server neemt die je vertrouwt, omdat in theorie de beheerder al je info kan lezen, ook privéberichten. Bovendien kun je bij Diaspora niet overstappen naar een andere server nadat je een account hebt aangemaakt.

Enkele tips om je te helpen bij je keuze:

  1. Lees de algemene- en privacyvoorwaarden van de server
  2. Bekijk reviews en ratings van andere gebruikers
  3. Lees wat de beheerder zelf over zijn server zegt
  4. Bekijk of de server de laatste software updates heeft
  5. Ga na in welk land de server zit en wat voor privacywetten deze hanteert.

Mastodon

Goed alternatief?

Mastodon is een prima alternatief met goede privacyregels. Al heeft het niet veel gemeen met Facebook qua interface en mogelijkheden. Je moet wel even uitpluizen wat een fijne, betrouwbare server is, en dat is niet voor iedereen zo eenvoudig. Ook zul je (nog) weinig Nederlandse gebruikers vinden.

Wat kun je ermee?

Het lijkt meer op Twitter dan op Facebook. Je kunt een profiel aanmaken, gebruikers volgen en berichten, foto’s en video’s plaatsen. Berichten mogen maximaal 500 tekens lang zijn. De indeling in kolommen is wel even wennen. Contact leggen met gebruikers op andere servers is mogelijk, evenals overstappen naar een andere server. Je account verwijderen is makkelijk, maar sommige berichten kunnen achterblijven op servers van derden.

Advertentievrij en decentraal

Mastodon is een advertentievrij sociaal netwerk uit 2016 en werkt op basis van opensourcesoftware. Omdat het decentraal is opgezet, is er geen achterliggend bedrijf dat failliet kan gaan of verkocht kan worden.

Aanmelden

Kies via Joinmastodon.org eerst een server (zie onze tips bij Diaspora). Je kunt servers filteren op taal en doelgroep, waardoor je bijvoorbeeld alleen de servers uit Nederland te zien krijgt. Per server staat aangegeven hoeveel gebruikers erop zitten, of deze stabiel is of niet, en wat de beheerder zelf erover zegt. Heb je eenmaal een server gekozen, dan log je voortaan hier op in bij het aanmelden. Aanmelden zelf is overigens net zo simpel als bij andere social media: vul gebruikersnaam, e-mail en wachtwoord in en je kunt aan de slag.

Friendica

Goed alternatief?

Friendica heeft goede privacyregels en lijkt het meeste op Facebook. Het vinden van een betrouwbare server vraagt wel wat speurwerk. Het aantal Nederlandse gebruikers is nu nog beperkt.

Wat kun je ermee?

Friendica lijkt erg op Facebook. Je kunt een profiel aanmaken, gebruikers volgen en berichten, foto’s en video’s plaatsen. Ook kun je Friendica samenvoegen met andere sociale netwerken en bijvoorbeeld berichten doorplaatsen op Twitter. Contact leggen met gebruikers van Friendica op andere servers is mogelijk. Als je jouw profiel exporteert, kun je verhuizen naar een andere server. Dat kan nuttig zijn als een server vaak offline is of geen goede privacyvoorwaarden hanteert.

Het is ook mogelijk je account volledig te verwijderen. Alle servers krijgen dan het verzoek jouw materiaal te verwijderen, maar er is geen garantie dat dit ook daadwerkelijk gebeurt.

Advertentievrij en decentraal

Friendica is advertentievrij en ontwikkelt op basis van opensourcesoftware. Het platform is ook decentraal. Een groep vrijwillige ontwikkelaars werkt aan de software.

Aanmelden

Zoek eerst een betrouwbare server (zie onze tips bij Diaspora): Friendica helpt je op weg door alvast een aantal aanbevelingen te doen. Vervolgens log je in op Friendica via deze server. Aanmelden zelf is simpel. Vul een (fictieve) naam, e-mail en wachtwoord in en je hebt een account.

Path

Goed alternatief?

Path is een commercieel netwerk dat persoonlijke informatie verzamelt. Bovendien werkt de dienst alleen optimaal met apps. Kijk je puur naar de mogelijkheden en het gebruiksgemak, dan is het een prima alternatief.

Privacyschendingen

Path bestaat sinds 2010 en lag onder vuur in verband met privacyschendingen. Eind 2010 bleek het bedrijf telefoonnummers van contacten van gebruikers ongevraagd op te slaan. In 2013 was er een forse boete van de Amerikaanse consumentenorganisatie FTC voor het opslaan van gegevens van minderjarigen.

De huidige privacyvoorwaarden maken duidelijk dat Path informatie verzamelt van gebruikers, onder meer om advertenties af te stemmen op het profiel van de gebruiker. Path is erg populair in Indonesië.

Wat kun je ermee?

Op Path kun je foto’s, linkjes en muziek delen. Aanvankelijk beperkte Path het aantal vrienden tot 150, maar die limiet is verdwenen. Opvallend is dat Path een zeer beperkte webversie heeft. De dienst werkt alleen optimaal met de apps voor iOS en Android.

Ello

Goed alternatief?

Ello is uitgegroeid tot een platform voor artiesten, waardoor het voor de meeste mensen geen aantrekkelijk alternatief meer is. Niettemin is het netwerk advertentievrij en heeft het goede voorwaarden.

Wat kun je ermee?

Berichten, foto’s en linkjes delen. Privéberichten sturen is ook mogelijk, maar het doel daarvan is samenwerken of een artiest (=Ello-gebruiker) in te huren. 

Platform voor artiesten

Ello is opgericht in 2013. Het sociale netwerk wilde een advertentievrij alternatief zijn voor Facebook, maar groeide vooral uit tot een platform waarop artiesten hun werk tonen. In 2014 had Ello een tijdelijke opleving, maar dat zorgde niet voor een definitieve doorbraak. De site ziet er wel een stuk professioneler uit dan een paar jaar terug.

WhatsApp en Instagram

Goed alternatief?

WhatsApp en Instagram zijn geen privacyvriendelijk alternatief, omdat de platforms gegevens doorsturen naar Facebook.

Eigendom van Facebook

WhatsApp en Instagram zijn eigendom van Facebook, maar Facebook kan via deze netwerken minder gegevens verzamelen. Bij WhatsApp zijn de berichten versleuteld. Facebook kan alleen zien wie er met wie communiceert.

Bij Instagram ligt de nadruk op het delen van foto’s, je kunt bijvoorbeeld geen evenementen of pagina’s aanmaken. Ook zijn er minder mogelijkheden voor ontwikkelaars om diensten te ontwikkelen die gebruik maken van gegevens op Instagram.

Hyves is terug

Goed alternatief?

De commotie rond Facebook zorgt voor de terugkeer van een oude bekende: een kopie van Hyves. Het is sympathiek, maar nog geen echt alternatief. De initiatiefnemers zijn een crowdfundingcampagne gestart. Als die slaagt, willen ze doorgaan met de reïncarnatie van Hyves.

Het begon als een grap

‘Hyves is terug’ is een initiatief van internetbedrijf GoalGorilla. Het begon als een grap, maar inmiddels hebben meer dan 16.000 mensen zich aangemeld bij Hyvesisterug.nl. Het bedrijf belooft data niet te delen met derden en gebruikt alleen datacenters in Europa waardoor de strenge Europese privacywetgeving geldt.

Het ‘nieuwe Hyves’ heeft niets te maken met het oude Hyves, dat nog steeds een geregistreerd merk is van Telegraaf Media Groep. Er zijn zoveel bezoekers dat de site af en toe offline is.

Bron : Consumentenbond.nl

1 reactie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *