Ons Frisia

Van Tessel en Westfriesland tot Noord-Friesland – Cultureel & Historisch

Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Waddeneilanden

RIJK KENT REGIO DEAL TOE AAN DE WADDENEILANDEN

voor het verder bouwen aan een toekomstbestendige regio

Op vrijdag 17 februari 2023 heeft Minister Bruins Slot van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, bekend gemaakt dat de Regio Deal-aanvraag van de Waddeneilanden is geselecteerd als één van de Regio Deal-voorstellen. Het Rijk kent De Waddeneilanden de gevraagde bijdrage van € 15,5 miljoen toe uit de Regio Envelop voor ondersteuning en betrokkenheid bij de uitvoering van het Programma Waddeneilanden. De Regio Deal stelt de Waddeneilanden in staat om een sterke impuls te geven aan de brede welvaart in de regio en ontwikkelingen in gang te zetten die de draagkracht van de Waddengemeenten te boven gaan.

Gezamenlijk overleg

Op basis van de toezegging van de Regio Deal volgt gezamenlijk overleg tussen Rijk en regio om afspraken te maken over de toekenning van de uiteindelijke financiële bijdrage. Het streven is dat de Regio Deals van deze vierde tranche medio 2023 worden gesloten en dat de uitvoering van het Programma Waddeneilanden nog dit jaar van start gaat.

Programma Waddeneilanden

Aan de basis van de Regio Deal staat het Programma Waddeneilanden. Het programma gaat over thema’s als wonen, zorg, onderwijs, ondernemerschap, bereikbaarheid en duurzame ontwikkeling. Ook de intensivering van de samenwerking tussen de eilandgemeenten, evenals de samenwerking met het Rijk, de Provincies, inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties is een speerpunt. Alle thema’s zijn nauw met elkaar verbonden en worden ingezet om de brede welvaart op alle Waddeneilanden te verbeteren.

Achtergrond

De eilanden dienden in november 2022, samen met 22 anderen, hun aanvraag in voor een Regio Deal bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Naast de bijdrage van het Rijk, dragen de Waddeneilanden zelf € 9 miljoen bij.

Over de Regio Deal

Een Regio Deal is een samenwerking tussen Rijk en regio om de kracht van de regio te versterken. Regio Deals dragen bij aan de kwaliteit van leven, wonen en werken, voor inwoners en ondernemers. Ze verbeteren de gebiedspecifieke aanpak van opgaven en versterken de publieke-private samenwerking, de samenwerking in de regio en tussen Rijk en regio. Het versterken van de brede welvaart, welzijn en het bevorderen van de sociale cohesie in de gebieden waar deze onder druk staan, is het leidend principe.

Over de Gemeenschappelijke Regeling Samenwerkingsverband De Waddeneilanden De Gemeenschappelijke Regeling Samenwerkingsverband De Waddeneilanden (GR) is eindverantwoordelijk voor het programma Waddeneilanden. De gemeenschappelijke regeling heeft een eigen rechtspositie, een eigen structuur, eigen bevoegdheden en verantwoordelijkheden.

Het Programma Waddeneilanden, dat de basis vormt voor deze Regio Deal, is het resultaat van een proces dat al loopt sinds 2018. In het programma zijn visie- en beleidsstukken van alle eilanden meegenomen. Daarbij zijn op de eilanden altijd inwoners, bedrijven, regionale overheden, maatschappelijke organisaties en kennis – en culturele instellingen op verschillende manieren betrokken. De problematiek die de eilanden in dit programma willen aanpakken is dan ook breed gedragen.

Michiel Schrier (burgemeester van Vlieland en voorzitter van de stuurgroep van het Programma Waddeneilanden):¨We zijn verheugd met dit geweldige nieuws! De toezegging is van grote betekenis en zien wij als een erkenning vanuit het Rijk voor de uitdagingen waar we als eilanden voor staan. De Regio Deal stelt ons in staat om structurele veranderingen in gang te zetten die nodig leven en recreëren. Nu en later. We kijken uit naar de komende periode waar we samen met het Rijk aan de slag gaan om concrete plannen uit te werken voor het verterken van de brede welvaart op de Waddeneilanden¨.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *