Ons Frisia

Van Tessel en Westfriesland tot Noord-Friesland – Cultureel & Historisch

Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Zuiderzeemuseum

Zet koers richting het Maritiem Festival

Enkhuizen,
De maritieme dagen in het Zuiderzee museum
(Photo by: Guillaume Groen )

Een weekend bol van maritieme activiteiten

Het Maritiem Festival is inmiddels een begrip en ook dit jaar wacht alle zee- en visserijliefhebbers weer een fantastisch programma! Kom luisteren naar muzikale zeemansverhalen van Piet Paree en André Visser, en laat je betoveren door de Nautilus one-man-band van Arthur van Poppel. Houd jij van shantymuziek? Gedurende het hele weekend treden diverse shantykoren uit binnen- en buitenland op met hun zeemansmuziek. Je vindt ze op verschillende locaties in het buitenmuseum.

Enkhuizen,
De maritieme dagen in het Zuiderzee museum
(Photo by: Guillaume Groen )

Demonstraties, tentoonstelling en workshops

Heb jij altijd al willen weten welke vissen er zwommen in de Zuiderzee? In de viswinkel op Pleintje Kampen wordt daar van alles over verteld! Daarnaast vind je door het hele buitenmuseum heen demonstraties van oude ambachten, zoals visroken, zeilmaken, touwslaan en scheepssmeden. Inspecteer verder draaiende scheepsmotoren en leer zelf scheepsknopen leggen. Ook is er een mooie tentoonstelling van modelvisserijschepen. Bij de stoomwasserij volgen kinderen een workshop ‘knopenbordje maken’ en kunnen ze in het kinderatelier een klompbootje pimpen met een echt getaand zeiltje. Maak jij graag zelf muziek? Doe dan vooral mee aan de workshop ‘Jig Doll als percussie-instrument’.

Enkhuizen,
De maritieme dagen in het Zuiderzee museum
(Photo by: Guillaume Groen )

Vaar mee met de Vereniging Botterbehoud!

Leden van de Vereniging Botterbehoud zijn het hele weekend in de museumhaven om met bezoekers te varen en vissen. Jij vaart toch ook mee? Wees welkom!

Praktische informatie

Het Maritiem Festival vindt plaats in het buitenmuseum op 12 en 13 augustus van 10.00 uur tot 17.00 uur. Bezoek de website voor het totaalprogramma. Het Maritiem Festival is voor alle museumbezoekers gratis toegankelijk tegen de reguliere entreeprijzen. Reserveer alvast online tickets en wees verzekerd van de starttijd van jouw eerste keuze.

Zomervakantie

Dit jaar is er meer te vieren in het Zuiderzeemuseum. Het museum bestaat 75 jaar en dus is het elke dag Feest: de straten en bruggen in het buitenmuseum zijn versierd en er zijn tal van feestelijke activiteiten! Geniet dagelijks van drie grote, traditionele volksfeesten, die ook nu nog jaarlijks rond de voormalige Zuiderzee worden gevierd: Koningsdag op Marken, het bloemencorso in Vollenhove en de kermis in Lutjebroek. Bezoek in het binnenmuseum de jubileumtentoonstelling 75 jaar Zuiderzeemuseum en ontdek hoe je een museum maakt waar échte gebouwen en bruggen museumobjecten zijn. Kinderen maken spelenderwijs kennis met de ontstaansgeschiedenis van het museum door het inrichten van een Hindelooper woonkamer en het bouwen van een eigen openluchtmuseum in de vorm van een kijkdoos. Maak ook kennis met de objecten uit het depot in het memoryspel.

Enkhuizen,
De maritieme dagen in het Zuiderzee museum
(Photo by: Guillaume Groen )

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum verzamelt en beheert al 75 jaar erfgoed uit het voormalige Zuiderzeegebied. Het vertelt het verhaal van de Zuiderzee en verbindt daarbij het heden met het verleden op een toegankelijke wijze voor een divers publiek. Jong en oud wandelt hier honderd jaar terug in de tijd en komt in aanraking met de Zuiderzeecultuur. In de vaste tentoonstelling Zee vol verhalen duiken bezoekers in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee. Het museum brengt ook de cultuurhistorische collectie op verrassende wijze samen met hedendaagse kunst, vormgeving en design. Kijk op zuiderzeemuseum.nl voor een overzicht van alle tentoonstellingen.

Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als ‘Top choice’ in haar internationale reisgids Best in travel 2022. Museumkids heeft het Zuiderzeemuseum wederom het predicaat ‘Kidsproof’ toegekend voor 2023

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *